Dansk vin- Historie, klima og druer

Danmark er ikke umiddelbart kendt for sin vinproduktion, men faktisk har landet en lang historie med vinavl, der går tilbage til middelalderen. Selvom klimaet ikke altid er det mest gunstige for vindyrkning, er der flere danske vinproducenter, der formår at producere vine af høj kvalitet. I denne artikel vil vi tage et kig på den danske vinproduktion og se nærmere på nogle af de mest kendte danske vine.

Historie og klima for dansk vin

Som nævnt har Danmark en lang historie med vinavl, og allerede i middelalderen var det almindeligt at dyrke vin i Danmark. Efter en nedgang i produktionen i løbet af 1700- og 1800-tallet, blev der igen sat fokus på vinavl i Danmark i midten af 1900-tallet. Dengang blev der primært dyrket tyske druesorter, men i dag er der også begyndt at dukke danske sorter op.

Selvom klimaet i Danmark ikke altid er optimalt for vindyrkning, er der flere faktorer, der taler for, at det kan lade sig gøre. For det første ligger Danmark på samme breddegrad som Bordeaux i Frankrig, der er kendt for sine vine af høj kvalitet. Derudover er der flere steder i Danmark, hvor jorden og klimaet er specielt velegnet til vindyrkning.

læs også vores guide til vin og mad

Ost og dansk vin

De mest kendte danske vine

I dag findes der flere danske vinproducenter, der producerer vine af høj kvalitet. Nogle af de mest kendte danske vine inkluderer:

Skærsøgaard Vin

En af de største danske vinproducenter, beliggende i Midtjylland. Her produceres der primært hvidvine på druesorterne Solaris og Riesling.

Dyrehøj Vingaard

En af de ældste danske vinproducenter, beliggende på Sjælland. Her produceres der både hvid- og rødvine på druesorterne Rondo, Regent og Solaris.

 

Frederiksdal Kirsebærvin

 En producent af kirsebærvin beliggende på Bornholm. Kirsebærrene høstes i hånden og presses derefter for at fremstille vinen.

Ørnberg Vin

En vinproducent beliggende i det sydlige Jylland. Her produceres der primært rødvine på druesorterne Cabernet Cortis og Rondo.

Kelleris Vin

En lille vinproducent beliggende på Lolland. Her produceres der primært hvidvine på druesorterne Solaris og Muscaris.

Billede af dansk natur

Hvilke druer bruger vi i dansk vin?

I Danmark dyrkes og fremstilles vin primært af druer, der er velegnede til de klimatiske forhold i Danmark. De mest almindelige druesorter i dansk vinproduktion er Rondo, Leon Millot, Regent, Pinot Noir og Solaris.

Rondo-druen

Rondo-druen er en hybrid druesort, der er udviklet i Tyskland i midten af det 20. århundrede. Den trives godt i det danske klima og bruges ofte i rødvine på grund af dens kraftige og frugtagtige karakter.

Leon Millot

Leon Millot er en anden hybrid drue, der er udviklet i Frankrig i slutningen af det 19. århundrede. Den er også velegnet til det danske klima og bruges ofte i rødvine på grund af dens krydrede og fyldige karakter.

Regent-druen

Regent-druen er endnu en hybrid drue, der er udviklet i Tyskland i 1960’erne. Den er modstandsdygtig over for sygdomme og trives godt i det danske klima. Regent-druen bruges ofte i rødvine og giver en fyldig og tanninrig smag.

Pinot Noir

Pinot Noir er en af de mest kendte druesorter i verden og bruges også i dansk vinproduktion. Druen kræver en længere sæson og et varmere klima end de andre druesorter nævnt her, men den kan stadig trives i visse dele af Danmark. Pinot Noir-bruges ofte i rødvine og giver en frugtagtig og blød smag.

Læs mere om Pinot Noir vin

Solaris

Solaris er en hvid druesort, der er udviklet i Tyskland i midten af det 20. århundrede. Den er velegnet til det danske klima og bruges ofte i hvidvine på grund af dens friske og frugtagtige karakter.

Disse druesorter er ikke de eneste, der bruges i dansk vinproduktion, men de er de mest udbredte. Der er også andre druesorter, der dyrkes i mindre mængder, såsom Cabernet Cortis, Ortega, Chardonnay og Johanniter. Generelt er dansk vinproduktion stadig i sin spæde start, og der eksperimenteres fortsat med forskellige druesorter og produktionsmetoder for at finde ud af, hvad der fungerer bedst i det danske klima.

Mad og dansk vin

Bæredygtighed i danske vine

I Danmark går vi generelt meget op i klima og bæredygtighed, hvilket også er gældende for vin i Danmark – dette skyldes både producenterne og forbrugerne. Interessen for lokal og bæredygtig mad og drikke har været stigende i Danmark i de seneste år, og dette har ført til en øget interesse for dansk vin. Mange mennesker ønsker at støtte lokale producenter og købe produkter, der er produceret på en ansvarlig måde. Dansk vin er en af disse produkter. 

Bæredygtig fordel ved at købe vin fra Danmark

En af de største fordele ved dansk vin er dens bæredygtighed. Ved at købe dansk vin kan man være sikker på, at vinen ikke har rejst langt for at nå til forbrugeren, og dermed mindskes udledningen af CO2. Dertil kommer, at flere og flere danske vinproducenter fokuserer på økologisk og biodynamisk vinproduktion, hvilket også bidrager til et mere bæredygtigt landbrug.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top